Antioxidanţii (flavanoizii)

Posted by on Feb 14, 2012 in Health & Wellness | 0 comments

Antioxidanţii (flavanoizii)

Anti-oxidantii (flavanoizii) sunt cei care reduc oxidarea celulară, frîneaza îmbătrînirea şi îmbolnăvirea.

Oxidarea înseamnă pierderea unui electron. Anti-oxidanţii sunt molecule care au în plus electroni pe care îi cedează celor care i-au pierdut. Ei nu previn în sensul că anticipează şi blochează oxidarea, aceasta este un proces inevitabil şi absolut inerent organismului, dar prezenţa moleculelor de anţi-oxidanţi care au aceşti electroni în plus, ajută corpul sa isi reduca imediat oxidarea. Altminteri, ca în cazul mărului sau al fierului, oxidarea înseamnă îmbătrînire, uzare, îmbolnăvire.

Naşterea însăşi declanşează procesele de oxidare rapidă. Unii copii se pot dezvolta mai greu tocmai datorită proceselor oxidative prea lente. Iar cei care au procese oxidative prea rapide sunt extrem de vivaci, nervoşi şi agresivi. Viaţa este un proces continuu de oxidare iar durata şi calitatea ei depind de procesele de reducere a oxidării. Fiecare vîrstă se caracterizează printr-o viteză specifică de oxidare. Aceasta depinde de numeroşi factori: raportul între grupele de minerale sodiu-potasiu versus calciu-magneziu, temperament, stress (afectează activitatea glandelor suprarenale şi a tiroidei) , alimentaţie, consumul de alcool, tutun, dulciuri, efortul fizic, expunere la soare, etc.

Cercetătorii de la Universitatea Cornell din SUA au stabilit că, avind 10 grame de antioxidanţi la 100 grame (10%), pudra crudă de cacao este de 2 ori mai concentrată decît vinul, de 3 ori puternică decît ceaiul verde şi semnificativ mai bogată decît multe dintre fructe.  

100 grame de cacao crudă au valoarea a 28,000 ORAC.  “Oxygen Radical Absorption Capacity” măsoară cantitateade radicali liberi pe care antioxidanţii dintr-un produs îi neutralizează. Deşi mirodeniile par să aibă cele mai mari concentraţii de ORAC-100 grame, este practic imposibil să consumi ca atare 20-40 grame de cuişoare, scorţişoară, oregano şi turmeric, în timp ce 20-40 grame/zi de ciocolată neagră şi crudă sunt o mare plăcere. Întrucît măsurătorile sunt efectuate de cercetători diferiţi pe eşantioane diferite de cacao sau ciocolata neagră, nu există valori fixe, nici identice ale capacităţii ORAC a ciocolatei, dar cu toţii sunt  de acord că într-adevăr, pudra crudă de cacao sau ciocolata neagră au cea mai mare concentraţie/100 de grame în interiorul fiecărui sistem de măsurare şi evaluare. 

De ce trebuie neutralizaţi radicalii liberi?

Radicalii liberi sunt molecule care pierd unul sau mai mulţi electroni în diferite procese interne ale corpului şi care fură de la alte molecule echilibrate electronii lipsă; daunele cele mai mari se produc atunci cînd îi fură de la mitocondriile celulelor, care sunt centralele proprii de energie ale celulelor, sau din structura ADN-ului, care este însuşi programul genetic de fabricare a unor celule noi sănătoase. Antioxidanţii neutralizează radicalii liberi şi stopează îmbătrînirea prematura şi nefiresc accelerată a celulelor dar şi bolile canceroase, cauzate de atacurile asupra ADN-ului. 

Alt avantaj al antioxidanţilor din pudra crudă de cacao este faptul că ei sunt stabili în timp şi foarte uşor asimilaţi de corpul uman.

Atenţie! Nu orice tabletă de ciocolată conţine aceste concentraţii semnificative de antioxidanţi: prin prăjire şi procesare chimică, valoarea acestora se diminuează semnificativ în tabletele clasice de ciocolată neagră. Mai important, ciocolata cu lapte anulează toate beneficiile din cacao, deoarece s-a demonstrat că laptele este greu metabolizat şi, în efortul de digestie al acestuia, antioxidanţii sunt distruşi iar calciul existent în oase resorbit (ca să nu mai menţionăm că multe persoane au intoleranţă la lactoză, fără să ştie sau fără să îi dea importanţă, iar intoleranţele sunt extrem de toxice, avînd efectul de a îmbătrîni şi obosi organismul). Tot ciocolata cu lapte ascunde adeseori ingrediente care încarcă organismul de toxine şi favorizează oxidările în procesul nereuşit de digestie, îmbătrînind celulele: grăsimi saturate, zahăr, conservanţi.  

Cele mai mari concentraţii de antioxidanti se află în tableta Mulu Nibs (conţine 73% cacao crudă) sau Conscious Goji Coconut (pentru amestecul excepţional de cacao şi fructe goji).

Parerea ta

Your email address will not be published. Required fields are marked *

best wordpress themes - wordpress themes 2012 - wordpress travel themes